Action cam

Je ziet ze tegenwoordig overal en zijn heel populair.  Zelfs als je de term niet kent, dan herken je een action cam als je het ziet.

Wat is een action cam?

Het heet niet voor niets een actie-camera. Dit is per definitie een kleine tot zeer compacte camera, die vaker dan niet heel weersbestendig gebouwd is.

Toepassingen van action cam’s

Het hoofddoel van een action cam is dikwijls het maken van video’s.

Hoewel consumenten de hoofddoelgroep zijn worden action cam’s vaak ook in professionele omgevingen gebruik, zelfs in film- en tv-producties!  In de bekende tv-serie Breaking Bad werden action cam’s geregeld gebruikt voor allerlei shots en scenes.

De action cam wordt hier ook als kostenbesparend middel gezien, waar met riskante opnames, met allerlei stunts en pyrotechnische effecten (denk aan brand, explosies en meer), niet grote dure apparatuur beschadigd wordt.

Eén van de bekendere action cam merken is GoPro, wat door de bekendheid bijna een begrip is geworden, maar tegenwoordig zijn er ook veel andere fabrikanten die action cam’s maken, waaronder grote namen als Sony en Nikon.

Unieke eigenschappen van action cam’s

Weersbestendig houdt in dat het normaal kan functioneren onder natte en stoffige omstandigheden, tijdens enorme warmte en koude.

Dikwijls zijn action cam’s ook onder water te gebruiken, dit gebeurt vaak met een aparte onderwaterbehuizing.

Action cam’s zijn heel populair, zeker onder sporters en avonturiers, of mensen die op goedkope manier en zonder zich zorgen te maken over enige schade aan te richten aan de apparatuur met name video’s en ook foto’s te maken.

Action cam’s zijn over het algemeen uitgerust met een kleine tot zeer kleine beeldsensor, wat qua grootte en beeldkwaliteit weinig tot nauwelijks afwijkt van waar een gemiddelde telefooncamera mee uitgerust is.