Bridge camera

Een zogenaamde bridge camera is dikwijls qua functionaliteit en beeldsensor, of in ieder geval de grootte ervan, hetzelfde als een compact camera.

Het meest voorname verschil is dat een bridge camera vaak een groter zoom-objectief heeft.  Deze zoom-objectieven zijn bijna telescopen te noemen, met ongelofelijke afstanden die behaald kunnen worden.

De grote aantrekkingskracht van dit type camera is dat het een alles-in-één of alleskunner lijkt te zijn, omdat het zoombereik van heel wijd en breed tot heel nauw en ver reikt.

Voor ambitieuze foto’s en video’s, van bijvoorbeeld taferelen op afstand, is dit een zeer geschikt soort camera.  Het equivalent van het soort lens dat je nodig zou hebben op een typische spiegelreflex- of systeemcamera zou gigantisch zijn qua grootte en gewicht!

Dit geeft ook aan dat er iets anders speelt.  Bridge camera’s, net zoals compact camera’s en tot zekere hoogte ook telefooncamera’s, hebben dikwijls kleine beeldsensoren.

De grootte van de sensor bepaalt, op puur natuurkundige wijze, grotendeels hoe groot of compact een objectief wordt, want een objectief moet een bepaalde beeldcirkel verlichten op de sensor.

Een kleinere beeldsensor is prima bij voldoende licht, maar bij weinig licht worden de beperkingen onmiddellijk zichtbaar. De beeldkwaliteit zal dan niet veel afwijken van een telefooncamera.