Compact camera

Een compact camera wordt over het algemeen gezien als een consumentencamera die dikwijls gebruikt wordt voor vakantiefotografie.

Hoewel deze perceptie over het algemeen klopt zijn er ook compact camera’s die bijna professionele mogelijkheden hebben.

De herkomst

Een compact camera, zoals de naam al aangeeft, is over het algemeen een kleine, handzame en dus compacte camera.  Dit is echter niet altijd het geval, ondanks het predikaat, want er zijn ook compact camera’s die bijna even groot zijn als een spiegelreflexcamera!

In het laatste geval worden dergelijke camera’s soms ook bridge camera’s genoemd, maar dit hangt een beetje af van de bewoordingen en betitelingen van een specifieke fabrikant.

Veel fabrikanten maken compact camera’s naast hun bestaande productlijnen.  De meest voorname namen zijn: Canon, Nikon, Sony en Panasonic.

Alleen voor consumenten?

Hoewel het klopt dat de meest voorname markt voor dit type camera consumenten is is misschien achterhaald aan het worden.

De camera’s in mobiele telefoons worden steeds beter en beter en zodoende lijkt dit type camera bijna overbodig te worden.  Dit is althans de perceptie van veel mensen.

Wat mensen echter vergeten is dat de compact camera en ondanks de kleine beeldsensor, deze sensor gemiddeld toch nog aanzienlijk groter is dan in de gemiddelde telefoon.  De grootte van de sensor is bepalend voor de daadwerkelijke beeldkwaliteit en ook de mate waarin een camera onder verminderde omstandigheden, zoals met weinig licht, kan presteren.  Lees ook het artikel Beeldkwaliteit en techniek voor meer informatie over deze aspecten.

Professionele functies?

Een ander zeer interessant aspect van compact camera’s is dat veel professionele functies ook in dit soort camera’s in toenemende mate belanden, zoals LUT’s (look-up tables) voor een hoger kleur- en contrastbereik voor het maken van video’s, beeldstabilisatie, gecombineerd met hoge resoluties en andere mogelijkheden.

Dit betekent dat een professionele of enthousiaste amateur fotograaf, cinematograaf of beide ook een compacte camera bij zich kan hebben, wanneer een grotere camera niet mogelijk is of onpraktisch blijkt te zijn.