Camera filter

Filters zijn accessoires bedoeld voor objectieven, oftewel lenzen.  Over het algemeen worden ze gebruikt door professionele en enthousiaste amateurs.

Waarom een filter?

Heb je nooit van filters gehoord?  Er is een grote kans dat je nooit filters zult gebruiken en nooit nodig zal hebben.

Mensen die meer willen halen uit hun fotografie en met name hun video-/cinematografie besluiten vaak filters te gebruiken.

Filters kunnen veel tijd en moeite besparen bij de post-productie-fase, met name voor video.

In sommige gevallen zijn filters vereist, zoals wanneer een camera niet in staat is om bepaalde zaken te regelen en waar natuurkundig bepaalde fenomenen kunnen optreden die in ongewenste vertekeningen kunnen resulteren.

Wat is een filter?

Een filter is over het algemeen een stuk glas dat dikwijls voor, soms ook achter (bij het achterste element) of in (zoals bij een drop-in-filter) een objectief geplaatst wordt.

In de tijd van analoge fotografie, met film, waren kleurfilters heel gebruikelijk.  Dit was omdat met film er geen witbalans bestond, waardoor er onder bepaalde belichtingsomstandigheden, zoals met natuurlijk of onnatuurlijk licht (ook wel kunstlicht, bijvoorbeeld van een halogeenlamp of tl-buis), zodoende met een filter gecompenseerd kon worden voor bepaalde kleurtonen, zoals een overdaad van blauw of geel/oranje.

Filters voornamelijk voor analoge doeleinden

Tegenwoordig zijn filters iets minder populair, behalve UV (ultraviolet) en beschermingsfilters, wat bijna uitwisselbare begrippen zijn (aangezien veel UV-filters niet echt ultraviolet-licht blokkeren en vaak als bescherming worden gebruikt om het voorste element van een objectief mee te beschermen).

Sommige mensen zweren voor zwart-zit alsnog bij filters, waar ze de resultaten bij het gebruik met een filter verkiezen boven de resultaten bij de post-productie en nabewerking.

Populaire en veel gebruikte filters

Een ander populair soort filter is het zogenaamde grijsfilter, ook wel neutral density-filter.  Dit type filter wordt gebruikt bij lange opnames overdag om overbelichting tegen te gaan, zeker bij grotere diafragmastanden (de lensopening, waarmee de hoeveelheid licht bepaald wordt dat naar de beeldsensor of film gaat).