Camera flitser

Wat is een flitser en waarom is een flitser van belang?

Inleiding

Veel mensen houden niet van flitsers omdat zij oude familiefoto’s nog kunnen herinneren, van oude filmcamera’s, waar met een tamelijk zwakke frontale flits niet altijd resulteerde in de meest flatterende foto’s.

Een flitser is als het ware een lamp die veel energie kan genereren om vervolgens (kortstondig) met variabel bereik een onderwerp kan belichten.

Toepassingen

Flitsers worden bijna exclusief gebruikt voor fotografie, dus voor stille beelden in andere woorden, hoewel veel flitsers vaak ook een videolamp-modus hebben.

Afhankelijk van het soort flitser, een flitser op een smartphone is niets meer dan een hele felle LED, maar bij een reguliere reportageflitser (zoals gangbaar voor spiegelreflex- en systeemcamera’s) heeft in het geval dat het ook als videolamp kan fungeren vaak aparte LED’s daarvoor.  De hoofdflitser kan over het algemeen niet constant licht genereren, elektrisch gezien.

Bij veel camera’s is een flitser ingebouwd, bij veel ook niet.  Veel geavanceerde tot professionelere camera’s hebben vaak geen flitser ingebouwd, omdat de ingebouwde flitsers vaak niet in de behoefte voorzien van de professionele fotograaf of veeleisende amateurfotograaf.

Over flitsers bestaan veel misvattingen.  Eén van de misvattingen is dat een flitser alleen voor in het donker of zelfs ’s nachts is.

Flitsers zijn niet alleen gangbaar, maar vaak ook erg wenselijk bij zonnig weer!  Dit zal voor sommigen een openbaring zijn, maar ergens is het heel logisch.

Neem bijvoorbeeld de situatie van portretfotografie in de buitenlucht, tijdens een zonnige zomerdag. In veel foto’s met veel tegenlicht kan de foto van iemands gezicht heel donker worden of met harde schaduwen in iemands gezicht.

Vaak wordt als omweg in een dergelijke situatie de sluitertijd verlengt of de ISO-waarde (lichtgevoeligheid van de beeldsensor) opgehoogd, met als gevolg dat de achtergrond dan vaak heel overbelicht is.

Met een flitser kan je de persoon, of anders het voorwerp, op de voorgrond met een zogenaamd vul(flits)licht aanvullen, zodat zowel de voorgrond als de achtergrond goed belicht zijn.

De onderscheidende factor

Flitsers worden voor meer dan alleen dit soort praktische zaken gebruikt.  Sterker nog, een flitser is tegenwoordig hoe de fotograaf onderscheidt van andere fotografen!

De Engelse term light shaping  (lichtvorming) is een bekend begrip in de fotografiewereld.  Dit is de manier waarop creatief met licht tot bepaalde resultaten gekomen kan worden, met allerlei soorten interessante resultaten.