Spiegelreflexcamera

De spiegelreflexcamera is waar het allemaal min of meer mee begon voor velen die serieus met fotografie bezig zijn.

Veel professionele fotografen gebruiken nog steeds hoofdzakelijk één of zelfs meerdere spiegelreflexcamera.

Spiegelreflexcamera’s zijn er in alle soorten en maten, maar het is wel waar dat over het algemeen een spiegelreflexcamera groter is dan een systeemcamera, zeker qua body (camerabehuizing), wat de directe concurrent is.

Wat is een spiegelreflexcamera?

Wat is een spiegelreflexcamera?  Zoals het woord al aangeeft is een spiegel een werkzaam onderdeel in deze camera.  Dit hele principe was al bekend sinds camera obscura, hoewel het pas in de praktijk werd gebracht in de jaren 1930 en ’40.

In het Engels wordt een spiegelreflex camera een single lens reflex camera genoemd, waar de afkorting SLR nog veel genoemd wordt.  De “D” in D-SLR, of DSLR (zonder streepje), betekent digital.

Single (enkel) in de Engelstalige term doelt op het feit dat het éénogig is. Voor de spiegelreflex zoals iedereen het tegenwoordig kent bestond er de twin reflex camera, oftewel twee-ogige spiegelreflexcamera.  Dit type camera’s gebruikte twee objectieven in plaats van één.  Eén van de lenzen werd voor de zoeker gebruikt en de ander voor het nemen van de foto.

Spiegelreflexcamera TLR

De meerwaarde van de spiegelreflexcamera, het grootste praktische voordeel, was dat sinds dit principe men door de lens kon kijken.  Voorheen, zoals met meetzoekercamera’s, keek je door een apart zoekervenster, waar de compositie en het uiteindelijke resultaat behoorlijk kon afwijken ten opzichte van wat je door het zoekervenster ziet.

 

De techniek

Een spiegelreflexcamera had van oudsher alleen een (mat) scherpstelglas in de body waar je van bovenaf op keek en de camera werd ongeveer op middelhoogte gehouden.

Naderhand kwamen er spiegelreflexcamera’s die door middel van een zogenaamd pentaprisma (oftewel een vijfhoekig prisma geslepen van optisch glas) werkte, wat letterlijk een vijfhoekig prisma is en waarmee het mogelijk is om van achter de camera, op intuïtieve wijze te kijken. Zo kun je de zoeker op de camera naar je oog brengen, waardoor je het steviger kunt vasthouden en scherpere foto’s kunt maken.  Voor het gevoel is het alsof je bijna door de camera heen door de lens kijkt.

Door het grote succes en de lange geschiedenis van spiegelreflexcamera’s zijn er ongelofelijk veel objectieven ontwikkeld.  Dit kan dikwijls doorslaggevend zijn bij het vinden en aanschaffen van een camera.