Systeemcamera

Je bent mogelijk geïnteresseerd in het aanschaffen van een camera.  Een bekend soort nieuwe camera onder toegespitste camera’s is de zogenaamde systeemcamera.  

Een camera kan over het algemeen twee dingen: foto’s maken en video’s maken. Dit zijn de hoofddoelen meestal. 

De mogelijkheden

Er zijn ook wat speciale foto- en videomogelijkheden, zoals wat betreft het maken van panorama’s, met een fisheye (vissenoog, oftewel met een beeldhoek van rond de 180˚ en groter) en met een bijna volledige zicht (met een beeldhoek van rond de 360˚), stereoscopisch (voor diepteperceptie in combinatie met bijvoorbeeld een Virtual Reality of Augmented Reality bril), timelapses (tijdspannes), hyperlapses (een bewegende timelapse) en meer. 

Ongeacht al deze speciale soorten en varianten van foto’s en video’s, uiteindelijk blijven het foto’s en video’s en vandaar het fundamentele onderscheid. 

Foto’s en video’s maken met één camera

In een grijs verleden waren fotografie en cinematografie aparte disciplines en vrij gescheiden zaken, zeker in de vroege dagen van video.  Je moest een bewuste keuze maken en goed bedenken of je voornamelijk stille beelden of bewegende beelden wilde maken. 

Tegenwoordig en sinds het digitale tijdperk, dat begin jaren 2000 begon, is dit anders. Veel camera’s die van oudsher puur voor fotografie hadden geweest bieden bijna standaard de mogelijkheid om naast foto’s ook video’s te maken. 

Naast dat het maken van video’s überhaupt mogelijk is is het vaak ook nog behoorlijk goed en hoogstaand, met grote praktische waarde en wat qua kwaliteit zelfs professionele videocamera’s kan evenaren!  Ondanks dit moet er alsnog goed opgelet worden bij de aanschaf, want niet elke camera is even goed in één van beide, of allebei tegelijk.  

Systeem met uitwisselbare objectieven

Een systeemcamera is één van de laatste evoluties van de traditionele fotocamera met verwisselbare objectieven, oftewel lenzen.  De term systeemcamera doelt op het feit dat het een systeem is dat rondom een beeldsensor en een objectiefvatting gebouwd is, meestal van een bepaalde fabrikant of een standaard die meerdere fabrikanten gebruiken. 

Systeemcamera

Spiegelloze digitale camera’s

De fabrikanten Olympus en Panasonic brachten als één van de eersten de zogenaamde mirrorless (spiegelloze) camera’s uit. 

Een mirrorless camera is per definitie een digitale camera, want in het verleden bestonden ook camera’s zonder spiegel (zoals bijvoorbeeld de meetzoekercamera).  

Deze camera’s kwamen voort uit eerdere compacte spiegelreflexcamera’s, gebaseerd op de zogenaamde Four Thirds beeldsensor, die rond een inch groot waren gemiddeld, en met een gelijknamige bajonetvatting voor uitwisselbare objectieven. 

Moderne werkwijzen en gemakken door technologie

Hoewel dit al compacte fototoestellen waren werd deze standaard, oftewel dit type camerasysteem, doorontwikkeld tot de Micro Four Thirds standaard, een open standaard overigens (waar in theorie ook andere fabrikanten zich bij aan zouden mogen sluiten).  Hierbij bleef de beeldsensor gelijk qua grootte, maar de spiegel en bijbehorende mechaniek werd verwijderd en in plaats van een optische zoeker kwam er een elektronische zoeker voor in de plaats, of simpelweg een klein LCD-scherm als zoeker uitgerust. 

Full frame mirrorless

Sinds de introductie van de 35mm full frame (ook wel: volledig kleinbeeld) formaat spiegelloze camera’s, met name van Sony en nu ook van Nikon, is de markt des te meer serieus geworden.  Zowel qua gebruiken, naast consumenten ook professionele gebruikers die in toenemende mate interesse tonen.

Leica had voor Sony en Nikon al digitale spiegelloze camera’s, maar deze zijn voor heel weinig mensen weggelegd.  Deze camera’s kosten bijna even veel als een nieuwe auto en ze zijn niet makkelijk te gebruiken, aangezien het meerzoekercamera’s zijn.

Systeemcamera Sony Alpha 7

De Sony Alpha 7 veranderde dit.  Dit is een camera met alle gemakken en voordelen van een moderne digitale spiegelreflexcamera, met de optische voordelen en de relatieve compactheid van een spiegelloze camera.