Canon introduceert nu ook een spiegelloze systeemcamera: de EOS R

In augustus werd met veel vertoon het Nikon Z 35mm (vol-kleinbeeld, ook wel full-frame) camerasysteem geïntroduceerd.  Volgens Nikon was dit het grootste nieuws sinds 1959, toen zij hun eerste spiegelreflexcamera introduceerde met de Nikon F. 

Nu volgt Canon met de introductie van haar EOS R spiegelloze camerasysteem.   Er zijn ook geruchten dat Panasonic met een 35mm camerasysteem zal verschijnen. 

Is de oorlog nu definitief uitgebroken?

Alle fotografie websites schrijven er momenteel over.  Dit is uiteraard groot nieuws en hiermee geeft de ander gigant aan dat het spiegelloze tijdperk definitief aangebroken is.

Canon, anders dan Nikon, introduceert voorlopig alleen één camera, simpelweg de Canon EOS R genaamd. 

Wat kunnen we verwachten?

De beeldsensor in de EOS R is vrijwel gelijk aan de sensor in de Canon 5D IV spiegelreflexcamera en staat hoog aangeschreven.  Vrijwel gelijk, maar niet identiek.  Zo heeft Canon aanpassingen gemaakt aan de sensor, waarmee een hogere lichtgevoeligheid behaald kan worden.

In plaats van twee camera’s is er één en Canon kiest de gulden middenweg wat betreft resolutie met 30 megapixels, wat ruwweg tussen de 45 megapixels van de Nikon Z7 en de 24 megapixels van de Nikon Z6 valt (die overigens pas later uitkomt).

Aangekondigde artikelen

Diverse artikelen voor het EOS R camerasysteem zijn al aangekondigd door Canon.  Met name objectieven, objectiefadapters (of vattingadapters) en ook één compacte maar krachtige flitser.

Objectieven

Er zijn al enkele objectieven aangekondigd voor het EOS R systeem, waaronder een heel snel 28-70mm zoomobjectief, minder snel maar verder reikend 24-105mm zoomobjectief en een zeer snelle 50mm standaardlens. 

Objectiefadapters

Naast objectieven zijn ook enkele adapters aangekondigd voor het Canon EOS R systeem, om objectieven met andere vattingen van andere camerasystemen te kunnen gebruiken.

Canon EOS

Er zijn drie verschillende adapters voor Canon EOS EF en EF-S spiegelreflexobjectieven aangekondigd. 

De eerste, overigens ook de goedkoopste, is simpelweg een adapter met EOS EF/EF-S vatting.

De tweede, en duurdere, is gelijk aan de eerste, maar heeft een extra bedieningsring die bovendien te programmeren is (met een instellingsmogelijkheid naar keuze, zoals diafragma of ISO-waarde).

Tenslotte de derde en laatste adapter, tevens ook de duurste, is een EOS EF/EF-S adapter, maar met de mogelijkheid om drop-in filters te kunnen gebruiken, inclusief polarisatiefilters.  Dit is heel handig, zeker voor objectieven zonder een filterring of die überhaupt moeilijk te gebruiken zijn met filters, zoals groothoekobjectieven met bolle voorste elementen.

Canon FD en andere systemen

Canon heeft niet gezegd om ook adapters uit te zullen brengen voor oude spiegelreflexvattingen, zoals Canon FD.

Zoals gebruikelijk zullen derde partijen hier op inspringen, evenals voor andere soorten vattingen.  De mogelijkheden met spiegelloze camera’s zijn, zeker op dit vlak, bijna oneindig!

Overwegingen

Zoals Nikon werd Canon voorheen gezien als een bedrijf die weinig interesse leek te tonen in spiegelloze camera’s, omdat zij samen een grote afzetmarkt hebben en veel professionele fotografen bedienen met spiegelreflexcamera’s.  Fabrikanten als Sony en in mindere mate Fujifilm, Olympus en Panasonic hebben beide aangespoord om ook mee te doen met het maken van spiegelloze camera’s. 

Marktverhoudingen en ontwikkelingen

Gezien de recente ontwikkelingen lijkt er veel te veranderen en ziet her er naar uit dat Canon spieggeloze camera’s ook serieus begint te nemen.

Canon en Nikon hadden eerder weliswaar ook al spiegelloze camera’s, zoals de Canon M met APS-C beeldsensor en Nikon de Nikon 1 met een 1” beeldsensor. 

Maar dat was nou net het probleem: de beeldsensoren waren klein en de camera’s leken niet een heel groot succes te worden, of niet interessant genoeg om een markt aan te boren waar fabrikanten als Fujifilm, Olympus en Panasonic al een flink marktaandeel in hadden, om maar te zwijgen over Sony die al vroeg ook 35mm spiegelloze camera’s ontwikkelde.  (Voor consumenten betaalbaar, althans, want dat is Leica uiteraard niet voor velen.)

Techniek

De vatting van dit systeem is breed, zoals de EOS EF/EF-S spiegelreflexvatting, maar niet zo breed als Nikon Z.  De EOS EF/EF-S vatting is wat Canon lang een voordeel gaf ten opzichte van Nikon, met de minder brede Nikon F-vatting en waardoor de ontwikkeling van snellere objectieven met automatische scherpstelling moeilijker tot vrijwel onmogelijk was (omdat de grootte van het achterste element van een objectief te groot zou zijn om ook nog elektronische contacten te kunnen uitrusten bij de objectiefvatting).

Wat betreft zaken als fotograferen met stille sluiter en videomogelijkheden lijkt de Canon EOS R niet heel groot uit te pakken, waar de Nikon Z-toestellen meer aan de weg timmert.

Waar veel teleurgestelde reacties op kwamen was het feit de Canon EOS R alleen één geheugenkaartsleuf heeft, net zoals Nikon Z6 en Z7 overigens.  Dit maakt de EOS R minder aantrekkelijk voor professionele fotografen, voor het geval wanneer één kaart uitvalt en eventuele contractuele verplichtingen.

Voorlopige reacties

Canon heeft verschillende gerenommeerde recensenten uitgenodigd voor een door heen officieel gesponsord evenement in Hawaï.  Hier zijn diverse Canon EOS R-toestellen in bruikleen gegeven en uitvoerig getest.

De reacties tot dusver zijn veelal positief, hoewel sommigen vinden dat de beeldkwaliteit meer weg heeft van de goedkopere Canon 6D II dan de duurdere Canon 5D IV. Daarnaast zijn, net zoals de reacties op de Nikon Z6 en Z7, veel teleurgestelde reacties over bepaalde beperkingen (zoals de enkele geheugenkaartsleuf).

Wat men wel goed moet realiseren is dat qua firmware er nog flink veel kan veranderen, waardoor dingen die bij de vers geïntroduceerde toestellen nog kunnen veranderen.  Het schijnt dat Canon bijvoorbeeld met een firmware-update de sequentie-fotografiesnelheid zal kunnen ophogen.

Conclusie

Het lijkt erop dat Canon nu ook de concurrentie aan wil gaan en zich serieus wil begeven op het spiegelloze vlak.

Moet Sony zich nu erg zorgen maken, of weten zij zich nog staande te houden met de voorsprong van enkele jaren?  Het worden interessante tijden!