De Canon XC10: gulden middenweg of doodlopend pad?

De Canon XC10 is een zogenaamde hybride camera, gebaseerd op spiegelloze camera-technologie. Hybride houdt in dat deze camera in staat is om zowel hoge kwaliteit video’s op te nemen als foto’s te maken.

De doelgroepen die het meest aangesproken moeten worden zijn voornamelijk professionele en semi-professionele gebruikers, zoals onafhankelijke en kleinere film- en documentairemakers, professionele gebruikers zoals verslaggevers die een dergelijke camera als goedkope en wendbare “ENG”-type (Electronic News Gathering) camera willen benutten, kleine en onafhankelijke multimedia-journalisten met een beperkt budget, iedereen die een betaalbare “B-camera” nodig heeft (als back-up camera, naast een andere camera) en iedereen die met een Canon hybride camera op redelijk betaalbare wijze op 4K-resolutie video intern kan opnemen.

Een interessant detail is dat deze camera door de EBU (European Broadcasting Union) gecertificeerd en geschikt bevonden is voor de vergaring van bepaalde categorieën van uitzendwaardig beeldmateriaal.  Dit geeft een camera van deze klasse extra meerwaarde.

Hybride

Hoewel het een hybride camera is ligt de nadruk toch vooral op het maken van video’s, waar fotografie eerder bijzaak is dan hoofdzaak.  Het feit dat deze camera maar een variabele beeldresolutie heeft van ruwweg 8 tot 12 megapixels, uitgerust is met een voor moderne fotografie kleine 1” beeldsensor en een menu-indeling heeft die sterk op video-georiënteerd is zijn allemaal punten die bijdragen aan dit beeld.

In andere woorden: Een videocamera die ook zeer goede stille beelden kan maken, wat helaas niet altijd het geval is bij camera’s die hoofdzakelijk videocamera’s zijn, of als dusdanig aangeboden worden.    

Technische specificaties en mogelijkheden

Hierbij een overzicht van de specificaties en functionaliteiten van deze camera.

Beeldsensor

De camera een vrij kleine CMOS-beeldsensor van 1” (één inch) met een resolutie van 13,4 megapixels, waar 8,3 megapixels benut worden in de videomodus en 12 in de fotogratiemodus, die aangedreven wordt door de capabele Canon DIGIC DV5 beeldprocessor.  Door het verschil in resolutie in de verschillende modi zal er rekening gehouden moeten worden met een kleine crop in de videomodus.

Het is jammer dat Canon voor een kleinere sensor heeft gekozen, die aanzienlijk kleinere is dan de sensor in consumenten spiegelreflexcamera’s (met een APS-C-formaat cropbeeldsensor) of zelfs ten opzichte van kleinere formaat spiegelloze Micro Four Thirds systeemcamera’s.  De reden is waarschijnlijk om de camera zo compact en wendbaar mogelijk te houden.

De sensor is ook weer niet piepklein.  Het is wel gemiddeld twee tot vier keer groter dan de sensor in de goedkopere consumenten videocamera’s.

Objectief

Het ingebouwde, vaste en dus niet-uitwisselbare, zoomobjectief is van een gemiddelde tot bovengemiddelde kwaliteit.  Het is niet even hoogwaardig als één van de professionele Canon L-reeks objectieven.

De lens is voorzien van Canon Image Stabilizer (IS) beeldstabilisatie, die in de standaard of dynamische stand kan werken.

Beeldhoek en brandpuntbereik

Het objectief heeft een tamelijk grote zoomfactor van 10× met een 35mm vol-kleinbeeld equivalent brandpuntbereik van 27,3 tot 273 mm in videomodus en 24 tot 240 mm in fotografiemodus.  De voorgenoemde crop is het gevolg van het verschil tussen deze twee modi, waardoor de beeldhoek anders is.  Concreet houdt dit in dat wanneer een video wordt opgenomen het beeld een mindere grote beeldhoek heeft dan wanneer vanuit dezelfde positie een foto genomen zou worden.  Hier dient eventueel rekening mee gehouden te worden.

De lensopening, wat betreft maximaal diafragma, is niet gelijk over het hele zoombereik.  In de uiterste groothoekstand heeft de maximale lensopening een ƒ-stopwaarde van 2,8 en in de uiterste telefotostand een maximale lensopening van 5,6.  Dit is een groot verschil, waardoor er in de telefotostand er aanzienlijk minder licht op de sensor zal vallen. Dit kan een probleem zijn wanneer er onder verminderde lichtomstandigheden video opgenomen of foto’s gemaakt dienen te worden.

Camerabody

De camera heeft een sluiterbereik van een halve seconde (1/2) tot een twee-duizendste (1/2000) seconde, qua langste en kortste sluitertijden.  De sluiter voor foto’s is daadwerkelijk mechanisch, in plaats van elektronisch.

Het ISO-bereik is van 160 tot en met 20.000. De gain heeft een bereik van 0 tot en met 42 decibel.

Er zijn allerlei mogelijkheden ingebouwd wat betreft speciale opname standen.  Zo kun je ook timelapses (tijdspannes) opnemen, zowel door middel van foto’s als met video-opnamen,  Je kunt ook fotograferen met een Canon speedlite-reportageflitser of enige andere flitser in de hotshoe.

Stroomvoorziening

De camera wordt gevoed door de 7,2-volt Canon LP-E6N accu, zoals bekend van andere Canon (video)camera’s.

In- en uitvoermogelijkheden

De XC10 is voorzien van 1/8″ audio jacks, zowel voor het in- en uitgaande geluid.  Er is helaas geen mogelijkheid voor XLR-aansluitingen.

Verder is er voor video een HDMI- en ook een micro-USB-uitgang.

Ergonomie

Dit is één van de meer interessante aspecten van deze camera.  De camerabody is heel ongewoon, zeker voor een camera met fotomogelijkheden.

De greep is draaibaar evenals het LCD-scherm, dat als beeldzoeker fungeert.  Op deze manier kunnen zowel de greep als de zoeker met een hoek ten op zichten van de body gedraaid worden om vanuit bepaalde hoeken optimaal video’s op te nemen of foto’s te maken.

Qua omvang is de camera niet breed en zelfs vrij vrij smal te noemen.  De camera is wel iets hoger dan de gemiddelde systeemcamera en zeker vergeleken met kleinere video camera’s.  De hoogte is met name vanwege de uitstulping, bij de basis aan de onderkant.  Het objectief is vrij compact te noemen, zeker in de uiterste breedhoekstand, en zodoende is de camera ook niet erg langwerpig (of diep) te noemen.  Kortom, het is een tamelijk compacte camera, waar voornamelijk de greep met de sluiter- en opnameknop groter en anders zijn dan bij meeste andere camera’s.

Bediening

De bedieningsmogelijkheden, wat betreft knoppen, draaischijven, schuifjes en dergelijken, is een interessante mengelmoes van elementen van zowel fotocamera’s als videocamera’s.  De camera is hoofdzakelijk voorzien van een LCD-scherm als beeldzoeker en deze is ook voorzien van aanraakbedieningsmogelijkheden.  Dit maakt het instellen van automatische sterpstelpunten heel eenvoudig en intuïtief.

Helaas zijn veel veelgebruikte instellingen, zoals sluitertijd, ISO, witbalans, grijsfilter (ook wel: ND-filter), beeldstabilisatie, microfoonvolume en meer alleen vanuit de menu’s te bedienen.

Beeldzoeker en weergave

De camera heeft los van het LCD-scherm, met een diagionale afmeting van 3″ (7,7cm) en een resolutie van 1,03 miljoen beeldpunten, geen andere of toegespitste elektronische beeldzoeker.  Er is wel een loupe beschikbaar die bevestigd kan worden op het LCD-scherm, waarmee hetzelfde doel bereikt wordt als met een elektronische beeldzoeker. 

Het meest voorname voordeel is dat de LCD-beeldzoeker beter zichtbaar is bij fel (zon)licht wanneer je het aan je oog zet, zonder weerspiegelingen en andere hinderende effecten onder die omstandigheden.

Beeldkwaliteit en data

De beeldkwaliteit is vrij goed te noemen, vooral bij voldoende licht.  Canon toont hiermee de lange geschiedenis en ervaring die het bedrijf heeft op het gebied van foto- en video-/cinematografie.

Dynamisch bereik

Er is een dynamisch bereik van 12 ƒ-stops en video-beeldmateriaal wordt standaard opgenomen in een 8-bit professioneel standaardformaat van 4:2:2, waarmee het serieus de concurrentie aangaat met andere 4K-capabele camera’s.

Eén van de meer interessante aspecten is dat er ook Canon Log wordt aangeboden, zoals ook aangeboden in de professionele Canon C300 en C500 camera’s, waarmee door middel van zogenaamde LUT’s (Look-Up Tables) een hoger effectief dynamisch bereik bewerkstelligd kan worden in videomateriaal, met meer flexibiliteit en mogelijkheden bij de nabewerking van het materiaal.

Geen RAW

Helaas is de XC10 niet in staat om RAW-formaat foto’s te maken, laat staan video’s (of beeldensequenties) op te nemen.  Dit soort mogelijkheden zijn alleen te vinden in Canon’s duurdere en meer professionele (video)camera’s.

Beeldresoluties en bestandsformaat

In 4K-resolutie kan met 29,97 en 23,98 beelden per seconden video opgenomen worden, in 1080p Full-HD-resolutie met 59,94, 50, 29,97 en 23,98 beelden per seconden en in 720p HD-Ready-resolutie met maar liefst 119,98 en 100 beelden per seconde.  Daarbij kan er in 1080p Full-HD-resolutie ook met 59,94 en 50 velden per seconden video opgenomen worden, voor televisie-gerichte toepassingen.

De videobestanden woorden in de MXF-bestandsindeling geschoten, wat helaas in vrij grote bestanden kan resulteren.

Opslag

Bij de XC10 wordt standaard een 64GB CFast 2.0-kaart meegeleverd.  Helaas zijn CFast-kaarten vrij duur en gezien de keuze voor MXF, zeker in combinatie met 4K-resolutie beeldmateriaal, zal aan 64GB niet genoeg zijn voor langdurige opnamen.

Conclusie

De XC10 is een interessante camera, zeker betaalbaar voor een camera met de mogelijkheid en het comfort om op 4K-resolutie video-opnames te kunnen maken.

Niet iedereen zal behoefte hebben aan de mogelijkheid om tijdens verminderde belichtingsomstandigheden video op te nemen of om foto’s te maken, maar wanneer dat wel belangrijk is is deze camera wellicht niet de meest geschikte.  Het beeldmateriaal in een dergelijke situatie is op zich acceptabel, maar niet uitmuntend te noemen.

Verder ontbreken er een aantal mogelijkheden die normaalgesproken zowel lucratief als heel gewoon zijn, zeker voor fotografie. Eén van deze mogelijkheden is het niet kunnen schieten in RAW-formaat.  Zelfs een goedkope consumenten spiegelreflexcamera kan dit over het algemeen.

Ook is er niet de mogelijkheid om met XLR-audioapparatuur te werken en worden de menu’s en camera-bedieningsmogelijkheden als inflexibel beschouwd door velen.

Het is kortom afhankelijk van de toepassingen en het soort gebruik, of deze camera werkelijk bij jou zal aansluiten.

Een camera als deze is een goede alleskunner voor een verslaggever die met een vrij handzame alles-in-één camera zoveel mogelijk moet kunnen.