De Nikon D3400 of Nikon D5600?

De Nikon D5600 en Nikon D3400 zijn moderne consumentenspiegelreflexcamera’s.  Ze zijn betaalbaar en blijken behoorlijk populair te zijn, mede dankzij de betaalbaarheid.

Een dilemma is echter dat ze erg veel overeenkomsten hebben, waardoor het lastig kan zijn om een keuze te maken tussen beide.

Hierbij een overzicht van voorname overeenkomsten en verschillen.

De overeenkomsten

Beide uitgerust met een zogenaamde Nikon DX-cropsensor, wat qua beeldsensorformaat op APS-C neerkomt.  Ze hebben verder ook een gelijkend ISO-bereik, qua lichtgevoeligheid van de beeldsensor.  Ook hebben beide camera’s een HDMI-uitgang, voor het gebruik van een externe monitor bij het maken van video’s of het terugkijken van materiaal op een monitor of televisietoestel.

Uiteraard hebben beide een hot shoe, voor reportageflitsers.  Naast dat hebben beide camera’s ook een interne flitser ingebouwd.

Het zijn allebei compacte camera’s, met heel erg veel mogelijkheden.  Ook mogelijkheden die op sommige fronten al als professioneel betiteld kunnen worden!

De camera’s zijn ook in staat om met variabele lengte sluitertijden, met de zogenaamde bulb-modus.

De verschillen

De Nikon D3400, ook volgens Nikon’s eigen classificatie, is een goedkopere klasse camera.  Dit wordt duidelijk door het ontbreken van een aantal interessante functies ten opzichte van de D5600, wat in een hogere klasse zit.

Zo ontbreekt bij de D3400 bijvoorbeeld AF Touch, om door middel van een aanraakscherm de scherpstelling te regelen.  En wat scherpstelling verder betreft heet de D5600 39 scherpstelpunten, in tegenstelling tot de 11 van de D3400.

Het terugkijkscherm en LCD-beeldzoeker, voor in de Live View-modus, is van de D5600 3.2” groot, ten opzichte van de 3” van de D3400.  Ook heeft de D5600 een hogere resolutie, met 1.037 duizend punten, ten op lichte van de 921 duizend van de D3400.  Bovendien kan het LCD-scherm van de D5600 uitgedraaid of uitgeklapt worden, terwijl die van de D3400 vast is en niet draaibaar is.

De D3400 heeft opmerkelijk wel iets meer zoekervergroting, met 0,56, in tegenstelling tot de 0,55 van de D5600.  Dit is uiteraard vrij marginaal, maar het is op zich noemenswaardig. Een ander voordeel dat de D3400 heeft is de automatische scherpstelmodus AF-Area en ook Center Weighted belichtings-bemeteringsmodus.  Maar de D5600 heeft daarentegen weer alleen ondersteuning voor AE Bracketing.  De D3400 is verder bijna 100 gram lichter en heeft een langere batterijduur.

Bij de D3400 ontbreekt verder ook een microfoonaansluiting en de mogelijkheid om timelapses (tijdspannes) op te nemen.

Opmerkelijk genoeg scoort de D3400 met de toetsingsscores van DxO twee punten hoger dan de D5600, wat betreft sensorresolutie en lichtgevoeligheid in verminderde belichtingsomstandigheden, maar hoewel de D5600 daarentegen wel weer een kleine voorsprong heeft qua dynamisch gebruik.

Conclusie

De keuze voor één van deze twee camera’s zal grotendeels afhangen van of iemand serieus met video aan de gang wil of niet.  De D5600 heeft iets meer mogelijkheden, die behoorlijk lucratief kunnen zijn voor mensen die met video bezig zijn.

Of het voor velen de hogere prijs, de verminderde batterijduur en het extra gewicht waard zijn zal grotendeels afhangen van hoe gewild die extra functionaliteiten zijn.