De veelzijdige Nikon EN-EL14a accu

Veel grotere camerafabrikanten brengen meerdere camera’s uit waar bepaalde onderdelen gedeeld worden.

Accu’s zijn één van die onderdelen.  Zo wordt de Nikon EN-EL14a accu door verschillende en vrij uiteenlopende camera’s benut.

Allerlei informatie over de Nikon EN-EL14a accu is bij deze uiteengezet.

Overzicht

De Nikon EN-EL14a is een oplaadbare 7,2 volt en 8,9 watt-uur lithium-ionaccu, met een capaciteit van 1.230 milliampère-uur.

Dit type accu heeft een redelijke tot lange gebruiksduur, afhankelijk van het soort camera dat gebruikt wordt.

De ondersteunde camera’s lopen flink uiteen.  Met uitzondering van de geavanceerde tot professionele Nikon Df FX-formaat (35mm vol-kleinbeeldsensor) spiegelreflexcamera zijn het voornamelijk de compact camera’s van de Coolpix-reeks, zoals de P7000, P7100, P7700 en P7800, alsook de consumenten instapmodel en beginnend-gevorderde DX-formaat (APS-C cropbeeldsensor) spiegelreflexcamera’s van de D3000– en D5000-reeks, zoals de D3100, D3200, D3300, D5100, D5200 en D5300, die dit type accu gebruiken.

Het voordeel van de relatief veel ondersteunde camera’s is dat als je ooit over zou willen stappen op een andere camera, bijvoorbeeld van een D3200 naar een Df, dan kun je je bestaande accu’s houden en door blijven gebruiken in de andere c.q. nieuwe camera.

Gebruikservaring

Dit type accu in combinatie met spiegelreflexcamera’s doeltreffend tot behoorlijk goed te noemen is, met een accuduur van minstens twee dagen met standaard gebruik (dus door hoofdzakelijk de optische zoeker in plaats van de Live View-modus te benutten, vrijwel uitsluitend voor fotografie).

Mensen die echter een Coolpix compact camera gebruiken bemerken een aanzienlijk kortere batterijduur, van dikwijls maar een halve dag per accu. Dit is te verklaren door het feit dat in een compact camera er meer elektronische onderdelen zijn, zoals een LCD-scherm als beeldzoeker of ook een elektronische zoeker en een gemotoriseerd zoomobjectief.

De laatste groep gebruikers is dikwijls minder tot niet tevreden, met name ook vanwege de relatief hoge aanschafkosten van een extra accu.

Alternatieven

Er zijn naast de officiële Nikon accu’s ook accu’s beschikbaar van derde partijen, van merken zoals Jupio.  Dergelijke onofficiële accu’s hebben vaak wel een kleine afwijking, zoals een iets lagere capaciteit.

Zo heeft de Jupio EN-EL14a in plaats van 1.230 milliampèr-uur een capaciteit van 1.200 milliampèr-uur.  Ondanks dat genieten deze accu’s goede recensies, wanneer ze uiteraard naar behoren werken en dit is niet altijd gezegd met onofficiële accu’s van derde partijen.

De Jupio EN-EL14a kost bij veel webwinkels in plaats van € ±60, van de officiële accu van Nikon EN-EL14a, € ±50.

Het verschil is wellicht niet astronomisch te noemen, maar als je meerdere accu’s wilt kopen dan is het verschil bij originelen wel aanzienlijk.

Wel lijkt het zo te zijn, aan de hand van het aantal recensies op het internet, dat het merendeel van de mensen toch alsnog de officiële Nikon accu’s aanschaft, waar ook de meeste kopersrecensies over geplaatst worden op websites als van Coolblue en dergelijke webwinkels.

Conclusie

De Nikon EN-EL14a is een prima accu, zeker wanneer je deze in een spiegelreflexcamera gebruikt.

Mocht je een fervente fotograaf zijn die voornamelijk gebruik maakt van de Live View-modus of (ook) in het bezit bent van een Coolpix compact camera, dan is het misschien aan te raden om één extra accu aan te schaffen, of wellicht meer dan één, aangezien het op vakantie en het soort vakantie niet altijd makkelijk kan zijn of de gelegenheid is om accu’s op te laden.

In dat geval kan wellicht ook een derde partij accu overwogen worden.