Nikon KeyMission 170: concurrent of aanvulling op GoPro?

De categorie action cam’s is een markt die enkele jaren geleden opkwam en sindsdien erg gegroeid is. Een markt die enorm door het merk GoPro gedomineerd wordt, maar waar nu ook grote spelers uit de traditionele wereld van fotografie zich bij aan hebben gesloten en de uitdaging zijn aangegaan.

Nikon is één van deze grote spelers en wil met haar KeyMission action cam productlijn de concurrentie aangaan met huidige makers van action cam’s.

Introductie

Volgens zowel analist als potentiële koper werd er enigszins met verbazing gereageerd op het nieuws dat Nikon zich ook zou gaan begeven op het terrein van action cam’s.  Het kwam onverwacht, maar met name omdat uitgerekend GoPro tegenvallende verkoopcijfers had.

Kortom, het idee leeft dat de markt voor action cam’s flink verzadigd is en dat het daarbij ook moeilijk is om te concurreren met een grote naam als GoPro.  Als uitgerekend GoPro het dan moeilijk heeft, dan wordt het een flinke uitdaging!

Het nummer van de modelnaam, 170, refereert overigens naar de maximale beeldhoek van deze camera.  (Hierover later meer.)

Eindgebruik en toepassingen

Action cam’s zijn ondanks fluctuaties en uitdagingen in de markt echter onveranderd populair blijven, zeker onder de doelgroepen die het meest geïnteresseerd zijn in dit soort camera’s: met name sporters, avonturiers en vakantievierders.

Naast die hoofdgebruikers is er ook vanuit productiehuizen werkzaam in tv- en film-producties ook interesse voor dergelijke camera’s.  Dit soort camera’s doen vaak dienst als special effects camera, of zelfs als “B” (back-up) camera in het algemeen.

Gedacht moet worden aan producties als de populaire tv-serie Breaking Bad, waar action cam’s regelmatig gebruikt worden voor moeilijke, riskante en ongewone shots.

Producteigenschappen

De Nikon KeyMission 170 heeft een typisch uiterlijk van een action cam, zoals mensen tegenwoordig gewend zijn van action cam’s.  De KeyMission 170 is in het bijzonder behoorlijk overeenkomstig met de GoPro Hero 5.

Nikon heeft sterk de drang om zich van andere action cam’s te onderscheiden door dit soort camera’s beter uit te rusten met allerlei opnamemogelijkheden, makkelijker in het gebruik te maken en ruwweg voor dezelfde prijs als de concurrenten.

Bij deze worden de eigenschappen, mogelijkheden en andere eigenschappen doorgenomen.

Gebruiksgemak

Ergonomie

De KeyMission 170 is klein, licht van gewicht, maar tegelijkertijd ook weer niet te klein.  Dit heeft het voordeel dat het iets beter in de hand ligt, maar dat het misschien net iets minder makkelijk in een broek- of jaszak past.  Los van het uitwendig uitstekende objectief is het een rechthoekige behuizing, met maar enkele knoppen: een video-opnameknop, een foto-sluiterknop en drie knoppen op de achterkant, bij het LCD-scherm.

Wat nieuw is, ten opzichte van eerdere KeyMission action cam’s, is dat de accu verwijderbaar is.  Dit is niet mogelijk met de goedkopere KeyMission 80.  Op deze manier kunnen meerdere accu’s gebruikt en uitgewisseld worden. Qua accuduur is de camera te gebruiken tot circa 250 foto’s en een uur video per volle lading met een EN-EL12 accu.

Het toestel gebruikt MicroSD-kaarten, zowel oudere MicroSD, als nieuwere MicroSDHC en MicroSDXC varianten, voor de opslag van video’s en foto’s.  Het is wel raadzaam om een snellere MicroSD-kaarten gebruiken, zeker voor hogere resolutie video-opnames.

Bediening

De menustructuur op het apparaat zelf is adequaat, hoewel dit erg afhangt van iemands smaak en voorkeuren, waar daarbij ook de mogelijkheid is om het apparaat via Wi-Fi of Bluetooth op een smartphone of een tablet door middel van Nikon SnapBridge te bedienen.  Daarnaast is ook een conventionele afstandsbediening beschikbaar, met een indicator op de afstandsbediening wanneer de camera video aan het opnemen is of wanneer een foto genomen wordt.

De camera maakt alleen foto’s in JPEG-formaat en neemt video’s alleen op in MPEG-4 formaat met H.264 of AVC beeldcompressie en met AAC geluidscompressie.

Er is ook een statiefmontagepunt met 1/4” (ISO 1222) bevestiging aanwezig aan de onderkant.

Specificaties en bijgeleverde artikelen

De camera heeft de volgende eigenschappen en uitgerust met de volgende zaken.

Dimensies en gebruiksomstandigheden

De breedte, hoogte en diepte van de KeyMission 170 zijn, inclusief de lensbeschermer, respectievelijk ongeveer 66,4 × 46,8 × 42,7 mm en met een gewicht van rond de 134,5 gram, inclusief een accu en een geheugenkaart.

Het toestel kan tot bij -10˚C en tot ruim 40˚C boven het vriespunt gebruikt worden, met een luchtvochtigheid van 85% of minder. 

Onderwater werkt het toestel alleen boven het vriespunt, zodoende zich conformeert aan een JIS/IEC klasse 8 (IPX8) equivalente beschermingsstandaard.  De maximale diepte ligt zo rond de 10 meter, voor ongeveer een uur.

Volgens tests blijkt dat het toestel zich ook conformeert aan een JIS/IEC klasse 6 (IPX6) equivalente beschermingsstandaard stofbestendig is.

Verbindingsmogelijkheden

De KeyMission 170 kan door middel van IEEE 802.11b/g draadloos LAN middels Wi-Fi communiceren, zowel als open systeem als met WPA2/PSK versleuteling.  Daarnaast is er ook Bluetooth, wat aan de specificatie van versie 4.1 voldoet.

Daarnaast zijn ook bekabelde verbindingsmogelijkheden, net name via USB (met een Micro-USB-aansluiting) en HDMI (met een type-D-aansluiting).

Gebruikelijke mogelijkheden, zoals zelfontspanner van 10 en 2 seconden, zijn ook mogelijk. 

Beeldsensor

Het toestel is uitgerust met een CMOS-beeldsensor, met elektronische sluiter van 1/2e tot 1/16.000e seconde. De effectieve beeldresolutie is 8,3 miljoen beeldpunten (megapixels), met een maximale beeldresolutie van 3840 × 2160.  Dit wordt als 4K, ook wel UltraHD, beschouwd.

Het ISO-bereik, wat betreft lichtgevoeligheid van de beeldsensor, gaat van 100 tot 1600. De lichtmeter gebruikt een matrijs (matrix) en is automatisch geprogrammeerd met EV-compensatie stappen van -2.0 tot +2.0 met 1/3e stappen.

Het toestel biedt ook Nikon VR (Vibration Reduction) beeldstabilisatie aan, echter alleen elektronisch en in de video-opnamemodus.

Objectief

De vaste lens is een Nikon NIKKOR ultra-groothoekobjectief, met een brandpuntafstand van 2,4 mm, met een 35mm vol-kleinbeeld-equivalente brandpuntafstand van 15 mm.  Dit resulteert in een maximale beeldhoek van bijna 180˚, met 170˚, en is aanzienlijk te noemen!  

Het objectief is qua optische constructie opgebouwd uit 7 elementen in 5 groepen en heeft een maximale lensopening met een ƒ-waarde van 2,8 en is hiermee gemiddeld tot snel te noemen.  De minimale scherpstelafstand ligt op ongeveer 40 cm.

De beeldkwaliteit is goed tot zeer goed te noemen, waar Nikon haar lange ervaring toont op het gebied van het maken van camera-objectieven.

In de doos

Naast de Nikon KeyMission 170 action cam en documentatie worden de volgende artikelen en accessoires bijgeleverd in de doos.

  • Nikon EH-73P netstroomlader
  • Nikon EN-EL12 oplaadbare lithium-ion-accu
  • Nikon UC-E21 USB-kabel
  • Nikon AA-1B basis adapter
  • Nikon AA-14B lensbeschermer
  • Nikon AA-15B onderwater-lensbeschermer
  • Nikon ML-L6 afstandsbediening
  • Nikon AA-2 vlak-oppervlakmontage
  • Nikon AA-3 gebogen-oppervlakmontage

Conclusie

Voor wie is deze camera?  Voor iedereen die goede ervaringen heeft met Nikon, een grootheid op het gebied van camera’s.

Een camera dat heel degelijk gebouwd is en makkelijk in gebruik is, met veel bijgeleverde accessoires.

Voor iedereen die niet de zoveelste GoPro-koper wil zijn en zich wil onderscheiden en zonder daarmee concessies moet doen op het vlak van beeldkwaliteit.