Nikon KeyMission 360: volledig zicht of onoverzichtelijk?

De veranderende consumentenmarkt heeft de hele camera-industrie flink veranderd. Het is niemand ontgaan dat sinds de opkomst van de telefooncamera, oftewel de camera zoals tegenwoordig in praktisch elke mobiele telefoon (of zeker smartphone) ingebouwd zit, de toegespitste vormen van fotografie en video-/cinematografie door consumenten aanzienlijk is afgenomen.

Alle grote namen, waaronder Fujifilm, Panasonic, Sony, Canon en uiteraard ook Nikon merken het en proberen er op allerlei manieren op te anticiperen op deze ontwikkelingen en zich met, dikwijls kleine en compacte toestellen, zich te onderscheiden van wat de ingebouwde camera’s in mobiele telefoons kunnen doen.

Niet alleen camera’s in telefoons vormen een bedreiging, maar ook nieuwe soorten camera’s zoals action cam’s. De categorie action cam’s is een markt die enkele jaren geleden opkwam en sindsdien erg gegroeid is. Met name van het merk GoPro, wat bijna een begrip is geworden.

Overzicht

Nikon kwam enkele jaren geleden uit met de KeyMission productlijn van action cam’s. Sinds de lancering van de KeyMission 360 heeft Nikon nu ook een action cam die in staat is om effectief met een ‘volledige’ beeldhoek van 360° foto’s te maken en video’s op te nemen. Hiermee combineert Nikon bovendien ook de action cam en de toegespitste 360° camera in één, die dikwijls niet zo degelijk gebouwd zijn als meeste action cam’s.

Nikon wil zich onderscheiden van de concurrentie met betere beeldkwaliteit, gebruiksgemak en standaard afdichtingen voor gebruik met vocht en zelfs onder water (waar de action cam van menig concurrent een onderwaterbehuizing nodig heeft).

Introductie

Er werd enigszins met verbazing gereageerd op het nieuws dat Nikon zich zou wagen aan action cam’s.  Het kwam ietwat onverwacht, maar met name omdat uitgerekend GoPro tegenvallende verkoopcijfers had enkele jaren terug.

Naast alleen action cam’s wil Nikon ook met 360° camera’s haar intrede maken en zodoende de markt nog meer verzadigen, hopelijk in het voordeel van Nikon. Makkelijk zal het niet worden, maar wellicht weet Nikon met de lange geschiedenis wat betreft traditionele fotografie nieuwe en trouwe gebruikers tot zich te binden!
Het nummer van de modelnaam, 360, refereert overigens naar de maximale beeldhoek van deze camera.

Eindgebruik en toepassingen

Action cam’s zijn ondanks fluctuaties en uitdagingen in de markt echter onveranderd populair blijven, zeker onder de doelgroepen die het meest geïnteresseerd zijn in dit soort camera’s: met name sporters, avonturiers en vakantievierders.

Naast die hoofdgebruikers is er ook vanuit productiehuizen werkzaam in tv- en film-producties ook interesse voor dergelijke camera’s.  Dit soort camera’s doen vaak dienst als special effects camera, of zelfs als “B” (back-up) camera in het algemeen.

Gedacht moet worden aan producties als de populaire tv-serie Breaking Bad, waar action cam’s regelmatig gebruikt worden voor moeilijke, riskante en ongewone shots.

Producteigenschappen

De Nikon KeyMission 360 heeft een ongewoon uiterlijk voor de gemiddelde action cam, vanwege het feit dat het ook 360° beeldmateriaal kan schieten. Het komt dan ook niet erg overeen met andere action cam’s, los van bijvoorbeeld de duurdere Ricoh Theta.

Nikon heeft sterk de drang om zich van andere action cam’s te onderscheiden door dit soort camera’s beter uit te rusten met allerlei opnamemogelijkheden, makkelijker in het gebruik te maken en ruwweg voor dezelfde prijs als de concurrenten.

Bij deze worden de eigenschappen, mogelijkheden en andere eigenschappen doorgenomen.

Gebruiksgemak

Ergonomie

De KeyMission 360 is zoals de KeyMission 170 compact en lichtgewicht, zeker voor de gemiddelde 360° camera.  Het is niet het soort camera dat je zo los in de hand gebruikt, anders blokkeer je het zicht van één van de objectieven. Ook is er geen LCD-scherm aanwezig, door de dubbele objectieven. Voor een beeldzoeker kan Snapbridge gebruikt worden (later meer in dit artikel daarover).

Wat nieuw is, ten opzichte van eerdere en andere KeyMission action cam’s (los van de KeyMission 170), is dat de accu verwijderbaar is.  Dit is niet mogelijk met de goedkopere KeyMission 80.  Op deze manier kunnen meerdere accu’s gebruikt en uitgewisseld worden.

Het toestel gebruikt MicroSD-kaarten, zowel oudere MicroSD, als nieuwere MicroSDHC en MicroSDXC varianten, voor de opslag van video’s en foto’s.  Het is wel raadzaam om een snellere MicroSD-kaarten gebruiken, zeker voor hogere resolutie video-opnames.

Bediening

De menustructuur op het apparaat zelf is adequaat, hoewel dit erg afhangt van iemands smaak en voorkeuren, waar daarbij ook de mogelijkheid is om het apparaat via Wi-Fi of Bluetooth op een smartphone of een tablet door middel van Nikon SnapBridge te bedienen.  Daarnaast is ook een conventionele afstandsbediening beschikbaar, met een indicator op de afstandsbediening wanneer de camera video aan het opnemen is of wanneer een foto genomen wordt.

De camera maakt, evenals de KeyMission 170, alleen foto’s in JPEG-formaat en neemt video’s alleen op in MPEG-4 formaat met H.264 of AVC beeldcompressie en met AAC geluidscompressie.

Er is ook een statiefmontagepunt met 1/4” (ISO 1222) bevestiging aanwezig aan de onderkant.

Specificaties en bijgeleverde artikelen

De camera heeft de volgende eigenschappen en uitgerust met de volgende zaken.

Dimensies en gebruiksomstandigheden

De breedte, hoogte en diepte van de KeyMission 360 zijn, inclusief de lensbeschermers, respectievelijk ongeveer 65 × 60 × 61 mm en met een gewicht van rond de 198 gram, inclusief een accu en een geheugenkaart.

Het toestel kan tot bij -10˚C en tot ruim 40˚C boven het vriespunt gebruikt worden, met een luchtvochtigheid van 85% of minder.

Onderwater werkt het toestel alleen boven het vriespunt, zodoende zich conformeert aan een JIS/IEC klasse 8 (IPX8) equivalente beschermingsstandaard.  De maximale diepte ligt zo rond de 10 meter, voor ongeveer een uur.

Volgens tests blijkt dat het toestel zich ook conformeert aan een JIS/IEC klasse 6 (IPX6) equivalente beschermingsstandaard stofbestendig is.

Verbindingsmogelijkheden

De KeyMission 360 kan door middel van IEEE 802.11b/g draadloos LAN middels Wi-Fi communiceren, zowel als open systeem als met WPA2/PSK versleuteling.  Daarnaast is er ook Bluetooth, wat aan de specificatie van versie 4.1 voldoet.

Daarnaast zijn ook bekabelde verbindingsmogelijkheden, net name via USB (met een Micro-USB-aansluiting) en HDMI (met een type-D-aansluiting).

Gebruikelijke mogelijkheden, zoals zelfontspanner van 10 en 2 seconden, zijn ook mogelijk.

Beeldsensor

Het toestel is uitgerust met twee 1/2.3” 21-megapixel CMOS-beeldsensoren, elk met elektronische sluiter van 1/2e tot 1/8.000e seconde (hiermee de helft minder snel dan de KeyMission 170).

De effectieve foto-beeldresolutie is 23,9 miljoen beeldpunten (megapixels), met een maximale resolutie van 30 miljoen beeldpunten voor foto’s en 7 miljoen beeldpunten voor video’s, met maximale beelddimensies van 7744 × 3872 en 3840 × 2160 respectievelijk.  Er kan ook op 4096 × 2160 met 24 beelden per seconden video’s opgenomen worden. Deze video-resoluties worden als 4K, ook wel UltraHD, beschouwd.

Het ISO-bereik, wat betreft lichtgevoeligheid van de beeldsensor, gaat van 100 tot 1600. De lichtmeter gebruikt een matrijs (matrix) en is automatisch geprogrammeerd met EV-compensatie stappen van -2.0 tot +2.0 met 1/3e stappen.

Het toestel biedt ook Nikon VR (Vibration Reduction) beeldstabilisatie aan, echter alleen elektronisch en in de video-opnamemodus.

Objectief

De vaste lens is een Nikon NIKKOR ultra-groothoekobjectief, met een brandpuntafstand van 1,6 mm, met een 35mm vol-kleinbeeld-equivalente brandpuntafstand van 8,2 mm.  Dit resulteert in een maximale visseoog-beeldhoek van 360°!

De objectieven bestaan qua optische constructie uit 7 elementen in 7 groepen, wat afwijkt van het objectief van de KeyMission 170. Elk objectief heeft een maximale lensopening met een ƒ-waarde van 2, wat behoorlijk snel te noemen is en bovendien ook een volle stop sneller dan het objectief van de KeyMission 170.  De minimale scherpstelafstand ligt op ongeveer 30 cm, ook 10 cm dichterbij dan het objectief van de KeyMission 170.

De beeldkwaliteit is goed tot zeer goed te noemen, waar Nikon haar lange ervaring toont op het gebied van het maken van camera-objectieven.

In de doos

Zoals bij de andere Nikon KeyMission camera’s (zoals de 170), naast de action cam en documentatie, worden er allerlei accessoires bijgeleverd in de doos.

De Nikon KeyMission 360 levert daarnaast sommige artikelen dubbel, vanwege de dubbele camera opstelling voor de 360° beeldhoek (waar twee objectieven en sensoren nodig zijn).

Conclusie

Voor wie is deze camera?  Net zoals de KeyMission 170, voor iedereen die goede ervaringen heeft met Nikon, een grootheid op het gebied van camera’s.

Een camera die zonder onderwaterbehuizing al veel bescherming geniet, één die sowieso heel degelijk gebouwd is en makkelijk in gebruik is, met veel bijgeleverde accessoires.

Voor iedereen die niet zoveel over heeft voor een Ricoh Theta of de zoveelste Theta- of GoPro-koper wil zijn en zich wil onderscheiden en zonder daarmee concessies moet doen op het vlak van beeldkwaliteit.